Under alle mine inntakssamtaler på Sunnaas, både med sykepleiere, leger og fysioterapeuter, har jeg blitt spurt om spasmer og smerter. Svaret mitt har alltid vært at jeg ikke har særlige smerter eller spasmer. Min ene faste spasme har hele tiden vært den høyre foten som tramper når man retter på den i stolen. I vår har imidlertid spastisiteten økt, og jeg har for eksempel alltid spasmer når jeg legger meg bakover, når jeg beveger meg i sengen om morgenen og når jeg er trøtt. En del av dem er så sterke at hele kroppen hopper. Det gjør jo ikke så mye når jeg er i senga, men av og til så er jeg redd for å fysisk hoppe ut av rullestolen. Det er sjelden altså, men likevel. Jeg tror ikke det er så uvanlig, men det er litt slitsomt. 

Derfor spør jeg deg, Bloggen, for jeg vet at det er både andre ryggmargsskadde, sykepleiere, fysioterapeuter, medisinstudenter blant leserene. Er det vanlig at spasmer øker? Er det noe jeg kan gjøre for å motvirke? 

I dag bruker Mannen og jeg litt tid på bloggen. Vi prøver å få over de gamle innleggene fra plutseligrullestol.blogg.no, noe som viste seg mye mer komplisert enn antatt. Blogg.no vil virkelig ikke at bloggerne deres skal bytte plattform. Dere har kanskje også sett at om du er inne på et innlegg (altså ikke bare på selve forsiden), så anbefaler bloggen andre innlegg som ligner. Vet ikke hvor bra funksjonen er da, men håper dere liker den. Minner også om at det er mulig med epostvarsling for nye innlegg, bare legg igjen epostadressen din i sidemenyen. 

  
Superklar for Stabækkamp. Kan få luke ned til tredjeplassen om vi vinner. Syke tilstander! 

8 comments on “Spasmer

 1. Jeg har lest innlegg fra bloggen din for sjefen min noen ganger (jeg jobber som personlig assistent). Skal høre med henne om tips til deg i morgen, hun er rimelig erfaren med spasmer og hvordan forebygge eller begrense det.

 2. Jeg har jobbet med “sånne som deg”. Mange sliter mer eller mindre med spasmer,løsningen har i mange tilfeller blitt baclofen-pumpe. De ryggmargskadede jeg kjenner til har fått god effekt av dette.

 3. Jeg ved ikke, hvor almindeligt det er, at spasmer øger, men jeg har selv oplevet det.
  Min neurokirurg nævnte, at stress kunne øge spasmer.
  Min egen erfaring er, at berøring kan udløse dem. Hos mig, som primært har spasmer i fødder og lægge, hjælper det, hvis jeg tager sko og strømper af, og sidder eller ligger med fødderne “ud i luften” – de skal altså ikke røre hverken fodstøtte på kørestol, seng eller andet.
  Jeg ved godt, at det ikke er den mest praktiske idé jeg kommer med, men det er det, som fungerer bedst for mig.

  1. Jeg tror kirurgen din har rett, jeg har også mer spasmer når jeg er stressa, men det er vanskelig å stresse ned. Takk for at du deler din erfaring.

 4. Det er ikke uvanlig at spasmer øker med tiden, i tillegg til at det kan øke når kroppen har infeksjoner, smerter eller annet ubehag. Om du ser vekk fra spasmedempende medisiner, kan det også hjelpe å få gjennombevegd kroppen, jevnlig ståtrening om du har mulighet, holde god lengde på muskulatur (dvs tøye jevnlig), og sørge for at du sitter godt og med god trykkfordeling. Så kan det sikkert være at spasmer øker av stress og andre faktorer som ikke er så lett å styre, men dette kan jeg mindre om.

  1. Beklager veldig sent svar, men takk for veldig nyttige tips. Jeg skal bli enda flinkere til å følge og håper at det hjelper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *