..på egenhånd for aller siste gang i livet. Kanskje. Mest sannsynlig. Det var lørdag, og dagen før hadde vært avslutning for fjerdeklassingene jeg hadde på Aktivitetsskolen. Sanger de hadde spilt, som Thriftshop og Cup song surret i hodet, i tillegg til Get Lucky, en sang som fortsatt får magen til å knyte seg. Jeg hadde god tid, lagde egg-og-bananpannekaker til Forloveden. Spritet dem faktisk opp med creme fraiche denne morgenen. Det var sol og sky, og vi satt i vår 31 kvadratmeter store Grønlandsleilighet og spiste.

2013-06-09 16.59.45

(Fra bursdagen til kusinene uka før.)

Jeg skulle være med mamma og tante og se etter kjoler til bryllupet. Vi kjørte bil fra sentrum til Frogner, hvor det var markedsdager. Det knyter seg i magen når jeg er på Frogner også nå, for stedet minner meg bare om 15.06.13. I bilen hang brudekjolen, og jeg postet et snikbilde på Instagram.

Middag hos svigermor, sommerfest på Fagerborg. En vannvittig lykkelig og glad dag. Den siste jeg kunne sove til jeg våkner av meg selv. Den siste hvor jeg stod opp selv. Den siste hvor jeg lagde pannekakene selv. Den siste dagen i Før, jeg bare visste det ikke. Heldigvis var det en lykkelig og glad dag. Heldigvis gav jeg meg selv tid til å kjenne på hvor lykkelig jeg var. Heldigvis satte jeg pris på denne frokosten, på handleturen med mamma og tante, på middagen med svigermor og på festen og tiden med vennene på kvelden. Jeg bare trodde at det skulle fortsette å være akkurat sånn.

Er jeg lykkelig i Etter. Ja. Blir det det samme som Før? Nei.

For et år siden ble jeg vekket av hjemmesykepleien kl 09.30. Jeg tok noen toilaxtabletter fordi jeg skulle tømme magen helt. Jeg var ganske sliten etter å ha feiret at jeg ikke døde den dagen et år i forveien. 7 meter ned på bakhodet. Hjerneskade eller død var minst like sannsynlig. Hovn hals og nesten kvelning ved ankomst til Ullevål. Her var det også svært kritisk. Men det gikk bra, og jeg hadde sikkert 30 venner innom lørdag 14.06.14 for å feire at jeg lever.

Men det ble med den ene dagen med feiring. Søndag 15.06.14 ble jeg innlagt på Rikshospitalet for operasjon. En form for urostomi, hvor de brukte blindtarmen min som gang mellom navlen og blæra, så jeg kan tømme blæra gjennom navlen.Et stort steg for selvhjulpenhet, men å våkne på Rikshospitalet 16.06.14, på dagen et år etter at jeg våknet på Ullevål var spesielt. Denne gangen visste vi jo hvorfor. Denne gangen var det planlagt. Noe gikk riktignok galt også denne gangen, og jeg tilbrakte 16 dager der i stedet for syv. Men det ble ikke ni måneder.

IMG_0886

Oslo 25.09.2014 Carine Ødegaard (27) falt ut av et vindu fra 3. etasje, rett før hun skulle gifte seg med kjæresten Sigurd Øien (28) Ulykken ga henne en ryggmargsskade. Hun er blitt lam fra brystet og ned, og delvis lam i armene. Vi følger henne i hverdagen og er også med på bryllup. Her på rikshospitalet etter operasjon med besøk av far Walther Ødegaard Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
Oslo 25.09.2014
Carine Ødegaard (27) falt ut av et vindu fra 3. etasje, rett før hun skulle gifte seg med kjæresten Sigurd Øien (28) Ulykken ga henne en ryggmargsskade. Hun er blitt lam fra brystet og ned, og delvis lam i armene. Vi følger henne i hverdagen og er også med på bryllup. Her på rikshospitalet etter operasjon med besøk av far Walther Ødegaard
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet

I dag ble jeg vekket av Mannen min, omtrent to minutter før assistenten kom. Jeg skulle på jobb/praksis, så assistenten kom til vanlig tid, 07.30. Akkurat som hun gjorde sist mandag, og akkurat som hun skal i morgen. Det er hverdag nå. Etter er ikke helt som Før, men det er ikke helt som Etter var i starten heller. Det er kanskje ikke Etter lengre i det hele tatt, bare livet. Skjørt, verdifullt og uforutsigbart.

Jeg blir mye mer lei meg når jeg tenker på 15.06.13 enn på 16.06.13. Jeg har kommet så langt sammenlignet med 16.06.13, mens dagen før hadde potensiale for så mye mer. Eller, kanskje ikke mer, men noe annet. Vel. Sånn er livet.

9 comments on “For to år siden stod jeg opp..

 1. Du er så modig og reflektert! Flink du er å uttrykke deg selv skriftlig. Hverdagen din er blitt endret men du har fortsatt takknemlighet i behold. Du er en helt fantastisk person:)

  1. Tusen takk og tusen takk for en veldig søt kommentar. Veldig glad for at du tar deg tid til å svar! Ha en fin dag.

 2. Veldig fint innslag på Dagsrevyen! Og selv om det blir feil å si gratulerer med 2-årsdagen, så vil jeg ihvertfall si gratulerer med hvor langt du har kommet på de to årene. Og du har garantert potensiale til å komme enda mye lenger.

  Lykke til med fremtiden og fremgangen. Krysser fingre for at det ordner seg med jobb etterhvert også!

  1. Tusen takk. Sært at det er gått to år, kjennes så kort, men samtidig så lenge på en gang, hyggelig at det går fremover. Trivelig at du krysser fingrene når jeg ikke kan ?

 3. Hei Carina
  Så nydelige og rørende ord…Du er en inspirasjon på så veldig mange måter. Hjertelig takk for at du deler dine tanker.

   1. Tusen takk! Hyggelig kommentar som det her gjør det verdt å bruke såpass mye tid på bloggen 🙂

 4. Du skriver veldig bra, og for en sterk historie.
  Ønsker deg alt godt videre i livet <3

 5. Kom over bloggen din etter å ha lest boka “Et helt halvt år”. Inspirerande og sterkt å lese om korleis du taklar livet som plutseleg blei annleis enn du hadde planlagt. Du verkar så sterk og positiv! Ein inspirasjon anten ein sit i rullestol eller ikkje. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *