(Ny) hverdag, C´est moi, Institusjonsliv, Samfunn

Har jeg misforstått noe (NAV)?

Hvis Mannen blir syk og borte fra jobb et par dager, så får han sykepenger av arbeidsgiveren (så fremt retten til sykepenger er opparbeidet), ikke sant? Jeg lurer egentlig ikke på dette, det vet jeg. 

Hvis man er syk lenge, så får man sykepenger av NAV. Det fikk jeg fra juni 2013 til juni 2014, fordi ett år sammenhengende er maks. Jeg fikk minstesats, ikke akkurat noe å hoppe i taket av. For de som kan hoppe i taket.. 

Dersom man har pådratt seg en skade, en sykdom eller en lyte som setter ned arbeidsevnen med minst 50%, kan man begynne på arbeidsavklaringspenger (AAP) etter sykepenger. AAP er 66% av inntektsgrunnlaget ditt. For meg er det altså 66% av minstesatsen på sykepenger. Jeg får (netto) 555kr per dag. 

(Bare sånn hvis du lurte; det er ikke nok til å klare seg hvis man er enslig, i det minste ikke enslig i Oslo. Hva skulle du gjort om du var alene? Dette spørsmålet fikk jeg av en kompis denne uka. Vel. Jeg har vel rett på sykehjemsplass. Herregud, og takk for at jeg slipper det! Men poenget er; det hadde ikke gått økonomisk om jeg var alene. Det er heldigvis noe jeg ikke trenger å forholde meg til, så dette var bare en digresjon.)

Når du går på AAP må man sende inn meldekort annenhver uke for å rapportere hvor mye man har jobbet (lov å jobbe opp til 60% uten å miste retten på AAP), om man har vært syk, i utlandet eller i utdanning/på tiltak. På mitt forrige meldekort meldte jeg inn to sykedager; 17.06 og 19.06. For den siste har jeg til og med sykemelding fra legen. Men jeg ble trukket i AAP fordi jeg var syk! 

Hadde jeg fått betalt vanlig lønn for jobben jeg gjør på SSB, hadde jeg fått sykepenger for disse dagene. Hadde jeg ikke gått på tiltak/vært i praksis, hadde jeg ikke hatt noe å rapportere at jeg har vært borte fra, og jeg ville fått AAP som vanlig. Men ettersom jeg jobber for trygda blir jeg straffet for å være syk. Jeg nekter å tro at det skal være sånn! Jeg må ha misforstått noe!? 

Vær så snill og si at jeg har misforstått noe, og grunnen til trekk for disse dagene er en annen? (Jeg har ikke levert for sent altså!) Mine fattige 66% av ganske lite er relativt uunnværlig, jeg vil helst ikke tape på å være syk. 

  

8 comments on “Har jeg misforstått noe (NAV)?

    1. Slapp heldigvis å gå til så drastiske metoder, en telefonsamtale til NAV var nok 🙂

  1. Jeg skjønner ikke folk som sier at “navere” tjener så godt. Personlig har jeg utbetalt 359,- netto pr dag. Det vil si 10 778,- mnd. Jeg er heldigvis så heldig at jeg får bostøtte på 2404,- i mnd. Uten det hadde ikke kabalen gått opp..
    Å være syk har jeg ikke råd til, men de periodene jeg er det, så lever jeg på pasta og havregryn.

    1. Helt sykt at det er sånn, trodde ikke det gikk an å få mindre enn meg. Jeg skulle også likt å møte en naver som tjener fett. Hvordan du får kabalen til å gå opp skjønner ikke jeg, hadde ikke jeg klart. Ha en fin dag 🙂

  2. Jeg tror NAV har gjort feil her. Jeg tolker setningen “Hvis du ikke klarer å gjennomføre avtalt aktivitet på grunn av forbigående sykdom, har du fortsatt rett til AAP.” (herfra) som at kortvarig sykdom som meldes inn ikke skal føre til trekk. Jeg har selv rett på AAP, har meldt fra kortvarig sykefravær fra tiltak, og ikke fått trekk. Så ta en telefon, du!

  3. Det kommer nok til å ordne seg. Mest sannsynlig er det fordi sykepenger har en annen utbetalingsdag 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *