God kveld i stua! Det er sannelig ikke så enkelt å få tid til bloggen med “fulltidsjobb” (tetra style). Det er ikke så ofte jeg kommer over nye rullestolproblemstillinger lengre, men i går møtte jeg en. Jeg har søkt om noe nytt; funksjonsassistent. Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er ment å bruke på fritiden, viser det seg. Nå som jeg skal jobbe må jeg derfor søke om funksjonsassistent. Det kan best forklares som det samme som BPA, men på jobb. Det var i det minste sånn det ble fortalt meg. Det er bydelen som betaler for BPA, mens det er NAV hjelpemiddelsentralen som betaler for funksjonsassistenter. 

I går hadde sjefen og jeg møte med NAV hjelpemiddelsentralen. Det viser seg at selv om funksjonsassistenter fungerer omtrent som BPA i praksis, er ikke finansieringsordningen like enkel. Er vi heldige så kan assistentene bare gjøre akkurat som nå, og kun markere for hvilke timer de er på min jobb, også sender bydelen refusjon til NAV. Det er imidlertid ikke alle bydeler som tilbyr det, for det er ikke sånn det egentlig er. Egentlig skal nemlig brukerens arbeidsgiver ansette assistentene, lønne dem og så søke refusjon en gang i kvartalet. Det gjør meg ganske oppgitt. Nå vet jeg enda ikke hvordan min ordning blir, om fhi må ansette jentene mine, men det er egentlig ikke poenget. 

Det som gjør meg oppgitt er at det er ikke rart at noen arbeidsgivere vegrer seg mot å ansette mennesker med funksjonsnedsettelse når det følger med såpass mye byråkrati. Jeg kan forstå at det er enklere med mennesker som ikke trenger ekstra mennesker, automatiske døråpnere eller HC-parkering. De fleste ting er jo småting, slik som nettopp automatiske døråpnere, det er bare å sende inn en søknad. Derfor ble jeg temmelig overrasket over at funksjonsassistent skulle være verre, og såpass mye mer styr enn BPA. 

Når det er sagt er jeg selvsagt takknemlig for at vi har denne ordningen, og for at noen bydeler har begynt å gjøre det enklere. Verden går fremover! 

  
I dag har Shala bursdag, forresten. Hurra for henne! 

2 comments on “Funksjonsassistent 

  1. Og det skulle bli så mye lettere å jobbe for de som av en eller grunn trenger tilrettelegging og funksjonsassistener forsto jeg når den her regjeringa fikk makta. Er rart noen tør å ansette de med slike behov i det hele tatt, med tanke på byråkratiet som følger med.Skal din arbeidsgiver måtte ansette de følger det med arbeidsgiveravgift ,forsikring osv.Et sabla unødvendig styr.Når de er på jobb på din arbeidsplass skulle timelista gått direkte til NAV.Du får be om et nytt møte med arbeidsministeren.

    1. Hehe, det hadde vært noe, men tror ikke han er så interessert i meg lengre ? Men ja, håpløst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *