Intimitet, Om skaden, Samfunn

Vil du bare gi meg den vibratoren der? 

Det er ikke så ofte jeg skriver om sex. Det er hovedsakelig av to grunner; jeg ville utlevert Mannen like mye som meg selv, og jeg vet at familien er mine mest trofaste lesere. I dag har jeg imidlertid lest både om Ola, en med funksjonshemming som har vært i Danmark og kjøpt sex, og Laila Bakke fra Foreningen for muskelsyke (FFM), som mener at det er andre endringer som må til enn endring av sexkjøpsloven. Begge innleggene traff meg veldig, så jeg måtte sette meg ned å skrive, jeg og.

Ola har tatt et bevisst og reflektert valg om å kjøpe sex for å finne ut av sin seksualitet. Ola er født med sin funksjonshemming, og visste ikke en gang om han kunne ha en seksuell relasjon før dette. Med tanke på at Ola er 22 år, er det helt vanvittig. Funksjonshemming og sex er et tabu, og som tabuer flest er det de som opplever fenomenet det går utover, noe Ola er et ypperlig eksempel på.

Damen fra FFM viser forståelse, men mener det finnes hjelpemidler som gjør at man ikke trenger å gå så langt som å kjøpe sex. Til det vil jeg si joda, men. Jeg kan holde gjenstander så lenge de ikke er veldig tynne, men jeg kan ikke se for meg noen situasjon der jeg sier til assistenten “vil du gi meg den vibratoren der, og kle av meg buksa? Etter to minutter kan du skru opp intensiteten, og så kan du gå ut.” Det er så utenkelig at jeg blir flau bare av å skrive om det. Å se for seg en 14-åring, som i utgangspunktet sikkert er mye mer usikker på egen kropp og seksualitet enn jeg er, be om det samme er enda mer utenkelig. Det er fint at det finnes hjelpemidler, både til onani og samleie, men for de av oss som trenger en del hjelp er ikke hjelpemidlene i seg selv nok.

Jeg synes ikke vi skal endre sexkjøpsloven, men Ola har min fulle forståelse til hvorfor han valgte å gjøre som han gjorde. Jeg var heldigere enn Ola, tror jeg. Som en del av et forlovet par i 20-årene da jeg skadet meg, var det faktisk en del fokus på at vi skulle få et bra sexliv. Både sykepleiere, en sexolog, mennesker med “gammel” skade og mamma var opptatt av at den delen av oss ikke skulle forsvinne. Det tok meg en del måneder å akseptere endringene med kroppen, men nå er det en ny normal, og vi har funnet ut hva som fungerer for oss. I motsetning til Ola hadde jeg imidlertid både en partner jeg kunne finne ut av ting sammen med, og mennesker som stilte seg til disposisjon for spørsmål.

Det er dette apparatet jeg mener burde forbedres for andre. Jeg er sikker på at Ola og andre med medfødte funksjonsnedsettelser har fått veldig god hjelp til mye gjennom oppveksten, men det ble kanskje ikke satt inn noe ekstra fokus på seksualitet da de ble tenåringer. Jeg vet ikke, jeg har ikke hatt skaden hele livet, men noe har åpenbart sviktet når Ola i en alder av 22 ikke vet om han kan ha en seksuell relasjon. Jo mindre tabu rundt sex og funksjonsnedsettelse, jo større sjanse for at man tørr å spørre etter vibratoren, men da må man få hjelp til å bli trygg på å utforske egen seksualitet. Det burde oppfordres til å det, og det bør være på en positiv måte, ikke en dette-mangler-du-måte. Vi fikk beskjed om at det nå måtte litt mer logistikk til, men at det ikke var noen grunn til å ikke ha sex. Sex er naturlig, og sex skal være naturlig. For alle.

5 comments on “Vil du bare gi meg den vibratoren der? 

  1. En flott artikkel om et viktig tema! Det er ikke noe tvil om at det fortsatt er ett tabu rundt funksjonsnedsettelse og seksualitet. Også i et såpass liberalt og frisinnet land som Norge. Nå mener jeg personlig at man faktisk bør endre sexkjøpsloven, ikke primært med tanke på funksjonshemmede og deres muligheter til å utforske sin seksualitet, men mest med tanke på å bekjempe organisert kirminalitet, med det er en annen debatt.

    Jeg har selv Cerebral Parese, og har støtt på noen utfordringer i forhold til det med seksualitet og å utforske denne. Den fysiske og ligistiske utfordringen rundt det hele var en ting, men det å måtte overvinne de mentale hindrene som hadde satt seg om tvil, redsel og en følelse av å være “uønsket” var mye vanskeligere for min del. Jeg fikk hjelp til en masse, og mange ville prate med meg om hjelpemidler til mye opp igjennom oppveksten, men sex var ikke nevnt i det hele tatt.

    Hvis det skulle være av interesse så er artikkelen jeg har skrevet om dette her (den er på engelsk men): https://cpexperience.com/physical/cerebral-palsy-and-sexuality/

    -Alex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *