Dette innlegget hadde nok fått et annet navn om ikke jeg hadde begitt meg ut på en slags kvasijulekalender med adventstips. Men jeg har jo altså begynt med det, og da fortsetter jeg. Dagens adventstips er pass på å sette deg godt nok inn i en sak før du tar et standpunkt. Det er jo veldig vanskelig, egentlig. Jeg scroller ofte nedover nettaviser eller Facebook, og kjenner sinnet boble i meg, kun av en overskrift, men så trenger ikke overskriften representere fakta i det hele tatt. I tillegg kan jo en faktaopplysning gi helt andre følelser hos meg enn hos deg, på grunn av ulike verdier. Det jeg skal skrive om her er en sånn sak, nemlig snusirkelen/TEK10. 

Vi kjøpte jo nylig en leilighet i samme område som der vi bor nå. Forskjellen på leilighetene er imidlertid at der vi bor nå var ferdig i 2008, mens den nye stod ferdig i 2012, og er omfattet av den nyeste byggetekniske forskriften, kalt TEK10. Innbakt i TEK10 er den såkalte snusirkelen, som sier at det skal være 1,5m i diameter plass foran toalettet, slik at rullestolbrukere kan få snudd seg rundt på badet. Jeg synes jo det er strålende, men mange er mot. Det blir for dyrt å bygge boliger sier folk. I fjor lempet Jan Tore Sanner på kravet, og halvparten av boligene under 50kvm slipper. Hurra, det blir billigere å bygge boliger. Hvorfor skal alle boliger være tilgjengelige? Det er jo ikke så mange med spesielle behov. 

Ja, jeg ser poenget ditt, men jeg er ikke enig. For det første så tror jeg mange ser for seg HC-toaletter som på restauranter. Nei. De trenger ikke være så store. På restauranter/flyplasser/etc vil de ha plass til barnevogner, rullatorer, rullestoler, ledsagere og alle mulig andre. Det er jo kjempebra, men et TEK10-godkjent bad trenger ikke være så stort. Her er vårt nye bad: 

  
Riktignok er dette fra prospektet, men dette rommet er ikke særlig stort. Det er det minste av to bad (ja, vi har flesket til med en svæææær leilighet!). 

  
Og som man kanskje ser av plantegningen er ikke det minste badet særlig stort, men vet dere hva? Det er stort nok. 

En annen grunn til at jeg er for TEK10 er rett og slett at vi vet ikke om du trenger en leilighet som er universelt utformet. Plutselig må moren din bruke rullator, kompisen din får barn og bruker barnevogn, eller så ramler du plutselig ut av et vindu og må være i rullestol. Vi vet ikke hva som vil skje, men er det ikke litt fint å kunne ha alle du er glad i på besøk, uansett hva som skjer? Er det ikke verdt å spleise på den sikkerheten? 

Vi vet som sagt ikke hva som vil skje, men det vi vet er at 90% av boligmassen i Norge ikke oppfyller tilgjengelighetskravene. 90%! Er det ikke da verdt å betale det det koster å gjøre nye bygg tilgjengelige? 90%, det kan ikke stemme? Jo, faktisk. Jeg er med og fronter Norges Handikapforbunds julekampanje, som handler om universell utforming. De brukte dette tallet, og jeg skal love dere at jeg var nøye med kildekritikken. Jeg nektet å godkjenne kampanjen før jeg hadde sett tilstrekkelig kildemateriale, og jeg tror at Nhf til tider kanskje skulle ønske at de valgte en annen. Etter mye leting og telefonsamtaler med Husbanken fikk vi til slutt ordentlige tall som bekreftet det. 90% av boligmassen er ikke tilgjengelige for rullestolbrukere. Det betyr selvsagt ikke at det er umulig å komme inn i 90% av boligene, men det betyr at jeg i det minste synes at snusirkelen er verdt å kjempe for i nye boliger. 

Et siste argument er hva f***!? Si at det er for dyrt å ha snusirkelen på badet?! Hvis man vil at boligprisene skal reduseres, så gjør det mindre lukrativt å ha en bolig nummer to eller tre. Innfør/øk eiendomsskatten eller gjør øk beskatning på utleie av boliger. Eller finn andre måter å kjøle ned markedet på, jeg er ikke økonom. Det blir dessuten billigere for samfunnet at flere mennesker kan bo lengre hjemme, og ikke ta opp for eksempel sykehjemsplasser. Ikke sett (potensielt) svakere grupper ansvarlig for at boligprisen er høy/økende, det er bare kjipt og stigmatiserende. Vi er alle tjent med TEK10. 

  
Hvis du har lest helt hit og likevel er uenig med meg så har vi kanskje et ganske ulikt verdigrunnlag. Det er helt OK, det, men gi meg gjerne noen gode argumenter. Ønsker likevel deg og alle andre en strålende adventshelg! 

5 comments on “4.desember

 1. Jeg er veldig enig at universell utforming er viktig, slik at samfunnet fungerer for alle mennesker. Det var vel i valgkampen at det var et parti som hadde listet opp ting de ønsket å få fjernet, og det var universell utforming. Da kjente jeg på sinne. I ditt tilfelle er det å komme seg rundt, og i mitt tilfelle å ha mulighet å høre det som blir sagt, og at situasjoner som plutselig oppstår ikke bare blir sagt over en høyttaler, men også kan leses. Man prøver å få til at man kan sende sms i nødssituasjoner, men det koster for mye.. Problemet i samfunnet i dag er at alt skal være så økonomisk som mulig, at det går utover de som ikke passer inn i A4 boksen. Så jeg er helt enig med deg.

 2. Hei Carine!
  Så fint at du tar opp dette temaet! Jeg er i arkitektbransjen og forholder meg til TEK 10 daglig i jobben min, som forøvrig omhandler uendelig mange flere områder enn det du er opptatt av (Energi, miljø, konstruksjons-sikkerhet, grad av utnytting for å nevne noe). Jeg har lenge tenkt at det hadde vært veldig interessant å diskutere kapittelet om tilgjengelighet og universell utforming med en som er aktiv bruker av det vi tegner og bygger. Derfor kaster jeg meg på sjansen her 🙂 Jeg er ivrig leser av bloggen din som jeg finner utrolig givende, og jeg er veldig fascinert av din evne til å formidle stort og smått i en hverdag som er svært forskjellig fra min.

  For å gjøre det klart først som sist; jeg er veldig enig med deg i det du sier! Det er viktig å bygge boliger som er tilgjengelige for rullestol ( og rullatorer, barnevogner osv. ). Men der det blir en stor utfordring å få til brukbare løsninger er nettopp i små leiligheter (under 50m2). For snusirkel gjelder ikke bare for badet, men for alle primærrom i boligen, og en leilighet på f.eks. 40 m2 bør inneholde et soverom. Tosengssoverom med snusirkel må være minimum 10,5 – 11 m2. Badet må være 3,5 m2, bod min. 3 m2 (ufravikelig krav i alle boliger), entre min. 3,2 m2. Da er det igjen under 20 m2 for oppholdsareal (stue og kjøkken ). Dette er greit og kan fungere helt fint.
  Men hvor jeg er mer uenig i at alle boenheter bør ha tilgjengelig bad ( og det er her jeg er veldig interessert i ditt syn) er i studentboliger. En studenthybel er kanskje 15-18 m2 inkl. bad, og da er det mye å bruke 3,5 m2 på badet. Dette gir ofte så trange rom at det faktisk ikke er plass til å motta besøk av rullestolbruker andre steder enn på badet…. Min teori er derfor: Vil det ikke være bedre å lage 10-20 % av hyblene romslige med universelt utformet bad osv for studenter som er rullestolbrukere, og så kan de andre hyblene ( som ikke kan være større pga av kostnad pr m2 ) ha mindre bad, størst mulig oppholdsrom hvor det er plass til å ta imot besøk av rullestolbrukere ,og et stort universelt utformet bad i hver korridor / etasje for besøkende. For når studenten samles på en hybel til en liten fest før en bytur er det vel fint å få plass sammen med de andre, selv om det innebærer å måtte ut i gangen for å gå på do? Eller er jeg helt på “bærtur” her? Dette er et veldig aktuelt tema for meg i jobben min, så jeg er mer enn takknemlig for svar og innspill fra deg.
  Ønsker deg en flott kveld og en herlig førjulstid!
  Hilsen fra Sofie

  1. Hei Sofie. Dette skjønner jeg er vanskelig, og du stiller ikke enkle spørsmål. Men jeg må vel si meg enig i at studentboliger er annerledes, nettopp fordi de er så små, og fordi de er ment å være midlertidige. Jeg aner ikke hvordan tilgjengeligheten er i studentboligene i dag, og om det er nok av dem. Jeg aner heller ikke om kravene er annerledes for studentboliger, men det er i det minste et eksempel på at verden ikke er svart-hvitt! God dag og førjulstid til deg og!

 3. Veldig bra skrevet. Er helt enig med deg. Har en kamerat som er handikappet. Tidlig i august ble han innlagt på sykehus i Bergen pga rosenutbrudd i den ene leggen. Når han ble frisk nok til å bli skrevet ut, det var da problemene startet. I og med at han stod uten fast bopel, måtte vi ta inn på hotell, som han måtte dekke selv. Det viste seg å bli et prosjekt man kan kalle.. Finne det perfekte handikapptilpasset rommet i Bergen. Vi testet ut det som var mulig å få testet ut, i og med at vi også har hver sin hund ble det noen begrensninger pga mange hoteller hadde ikke både handikapptilpasset og lov med hund.. Det vi fikk oppleve på vår jakt etter det perfekte handikapptilpasset hotellet, var nær sagt skremmende. Og kalle et rom for handikapptilpasset, når man knapt nok hadde mulighet til å snu seg rundt på badet, er jo et hån mot handikappede. På erverdige hotell Norge var det værst. Der måtte vi ringe ned i resepsjonen fordi kameraten havnet på gulvet på toalettet, og jeg ikke greide å løfte han opp igjen aleine pga tyngden hans. Alt dette kunne vært unngått, hadde de som utformet rommet brukt hodet litte grann, evt neste gang, la en som er handikappet være med på utformingen av rommet. Vi fant aldri det perfekte handikapptilpasset rommet i Bergen, mange, de fleste får strykkarakter. Et lite unntak var Clarion hotell Bergen airport, det var nesten perfekt. Så takk til Petter Stordalen. Vet ikke hvordan det er i andre byer i Norge?, men Bergen var skremmende dårlig. Så mitt råd er: Neste gang noen skal bygge et stort og flott hotell, så må det være mulig å lage noen rom som er perfekt for alle handikappede

  1. Uff, det der hørtes ikke morsomt ut! Bra dere fant noe til slutt. Jeg har ikke reist mye i Norge med rullestol, så aner ikke hvordan det er. Men er veldig enig i oppfordringen din!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *