Velkommen til årets mørkeste døgn, folkens. Det kan bare bety en ting; nå snur sola og vi går mot lysere tider. Det vil si; dagene får mer sollys, men i politikken synes jeg det blir mørkere og mørkere. Det er mye de blåbr, kremt, blåblå gjør som jeg ikke liker, men nå synes jeg de har vært ekstra smålige. I statsbudsjettet har de gått inn for å kutte 38,5 millioner i støtteordninger til stomiopererte. Stomiopererte! Det er så få av dem at det sikkert er mange som ikke vet hva det vil si en gang. Det er altså utlagt tarm. Eller bæsjepose på magen, om du vil. 

La oss være ærlige, det er nok mange av oss som ville valgt ganske mange andre diagnoser over å bli stomioperert. Det er noe med avføring/bæsj som er både ekkelt og flaut, og de fleste av oss synes kanskje det er pinlig nok å snakke om vanlig bæsj. Samtidig er det utrolig bra at stomi er en mulighet, og jeg kjenner flere ryggmargsskadde som er sjeleglade for stomien sin, for de slipper å uroe seg for lekkasjer der bak og det er enklere å skifte og å rengjøre (selv). Jeg har jo uttrykt ved flere anledninger at jeg er veldig glad for at min lukkemuskel i endetarmen er lukket, men jeg utelukker ikke at jeg en gang må ha stomi selv. Det er ikke bare ryggmargsskadde som har stomi, men likevel er det ikke en veldig stor gruppe det er snakk om. 

Selv om mange er glade for stomien er det jo ikke problemfritt. Det kan lekke der også, den lager lyder, det kan lukte ganske stramt, det kan synes under genseren og huden kan bli svært irritert. Mange får selvtillitsproblemer når det kommer til egen kropp, og kanskje særlig egen seksualitet. Det er jo ikke et turn on om stomien plutselig lekker midt under akten. Jeg har jo ikke stomi selv, så hvor ofte disse tingene skjer vet jeg ikke. Jeg vet imidlertid at det skjer, og med tanke på hvor flau jeg selv blir av urinlekkasjer (enda jeg har wet sex til gode, hehe) kan jeg bare se for meg hvor ubehagelig jeg hadde syntes det var med avføring. 

Og nå skal det altså kuttes i støtteordningene. Mer spesifikt: 

Disse produktene vil regjeringen ikke lenger finansiere gjennom blåreseptordningen:

Barriereklut: Klut med silikonbasert barrieresalve, som brukes til å forebygge og behandle sår og betennelser i huden etter urin- og avføringslekkasjer. Ifølge tall fra Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) brukte 11.304 personer barrierekluter i 2013.

Posedeodorant: Deodorant som nøytraliserer ubehagelig lukt fra stomiposen. Ifølge HELFO brukte 4234 personer posedeodorant i 2014.

Poseovertrekk: Trekk til stomipose, som blant annet reduserer lyd fra posen. Ifølge HELFO brukte 349 personer poseovertrekk i 2014.

Herregud, så provosert jeg blir! Jeg mener, er det så forbanna viktig med alle skattekuttene til de rikeste at vi må kutte støtteordningen til disse få menneskene?! Hvordan er det mulig å stå inne for en sånn politikk? Skjønner man ikke at et poseovertrekk eller en posedeodorant kan bety forskjellen på å “tørre” å gå på jobb eller skole? Dette kan igjen lede til økte kostnader på sosialbudsjettet, kostnader som i så fall kan risikere å bli mye høyere enn 38,5 millioner. 

Jeg har tidligere sagt at politikerene burde ta seg en dag i rullestol, slik at de forstår tilgjengelighetsproblemene. Vel, nå har jeg i stedet en utfordring til Høie og co; prøv å gå en dag med en pose med avføring under genseren. Se om det åpner øynene deres bare litt. 

  
Hilsen sinna-Carine. 

8 comments on “21.desember

  1. Er så enig med deg! Hvorfor i huleste skal man ta fra de svakeste og gi til de rikeste? Må frese litt jeg også. Dumt av den blåblå regjeringen!

  2. Helt enig! Dette er smålig, rett og slett. Det finnes mange andre steder det kan kuttes.

    1. Ja, det skulle man tro. Men de viser jo ganske tydelig hvilken politikk de kjører i det minste.

  3. Jeg blir også så provosert av slike kutt. Dette er bare blåbær i forhold til de som har mye fra før, og som å får enda mer i pengesekken sin.

  4. Jeg er stomioperert grunnet sykehustabbe, Ileo og urostomi. to tabber som igrunn har tatt å snudd livet mitt på mange måter. 14narkoser tok det alene pluss et par andre skader så jeg har hatt 20 narkoser siden 2009

    Jeg synes staten burde få gå med pose på magen og kjenne hvordan det svir i huden og sår som gror sent fordi det alltid kommer noe på stomien og fuktighet som gjør ting ukomfortabelt og du lurer på om plata sitter når såeret først er der.

  5. Jeg har heldigvis (om det er lov å si) ikke behov for stomipose. Men erfaringen fra mine somre på gamlehjem gjør at jeg er helt enig med deg, det er helt forjævelig politikk. Jeg gir gledelig noe av min skattelette til gratis stomiposer mm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *