Nå er det jo veldig deilig vær her på Østlandet, men det skifter fort. Jeg tenkte å komme med to tips til tidsfordriv. Det ene tipset kan jo fint kombineres med soling (en bok), det andre er vel best å spare til en regnværsdag (en serie). (Så lang kom jeg altså i går, tirsdag, før jeg ble for fristet til å faktisk lese boka jeg vil tipse om.)


Denne boka ønsket jeg meg, og fikk, til bursdagen min i fjor, etter at mitt vennepar M2M sa at de begge hadde lest og likt den veldig godt. Det har tatt meg litt tid å begynne på den, for jeg får “leseraptuser”, altså perioder hvor jeg sluker bøker, for så å bli lei av å lese og ikke lese på mange uker. Vel. Nå er jeg inne i en raptus, og denne boka er lettere å sluke enn de fleste. Jeg har ikke lyst til å legge den fra meg i det hele tatt. 

Det er egentlig tre bøker i ett, og jeg er et sted i midten av nummer to. De handler om en bygd, hvor fire gutter drar til Afghanistan for å kjempe for Norge, men tre av dem blir drept. Boka blir fortalt fra ulike jeg-personer, og omhandler både tiden før guttene drar og tida etter at de kommer hjem. Det høres kanskje veldig tragisk og trist ut, og det er det jo -til tider, men ikke hele tida. Den bare veldig, veldig  god. Jeg klarer å leve meg inn i hver eneste av jeg-personene, enda så fjerne de er fra meg, og det, folkens, det er god fortellerkunst. 


Mitt andre tips er en TV-serie du kan se om du har Netflix (mulig den finnes på sumo også), og det er Peaky Blinders. Det er BBC som har laget den, og det er kun seks episoder i en sesong, men de er til gjengjeld en time lange. Det handler om en familie i Birmingham på 1920-tallet, som lever på kanten av loven. Birmingham er en fattig og skitten britisk industriby og familien, særlig nest eldste bror, gjør det de kan for å tjene penger. Her snakker vi kjærlighet, klassekamp, historie, undercover politi og mye sympati for de som kanskje ikke alltid gjør alt rett. Den er til tider voldelig, men ikke for mye. Det finnes tre sesonger på Netflix, men en fjerde har akkurat gått på TV i England. Det er også planlagt to sesonger til, og jeg gleder meg! 

Vel. Nå må jeg lese bok. Talast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *