Dere! Jeg må få takke for alle støttende og konstruktive kommentarer og tips jeg har fått gjennom helgen. Det har virkelig hjulpet når det gjelder å komme over det ekstreme sinnet jeg kjente på på fredag kveld og lørdag formiddag. 

På oppfordring fra et par av dere tenkte jeg i dag og ringe til nav for å høre om det var mulig å friskmelde meg selv i dag, og bruke av fleksitimer-potten min til å dekke opp fraværet jeg allerede har hatt (gitt at arbeidsgiver gikk med på det). Ikke fordi jeg brydde meg så mye om pengene, men opptjeningen av de 26 ukene. 

Jeg gruet meg masse, og klarte nesten ikke tenke på annet i dag morges. Da jeg ringte hørte jeg skjelvingen i min egen stemme, og håpet at nav-damen ikke hørte det. Jeg forklarte situasjonen som best, men kortfattet, jeg kunne, og håpet at hun skjønte hvor jeg ville. Og vet dere hva! Man mister ikke opptjening ved å være sykemeldt hvis man ikke får utbetalt arbeidsavklaringspenger (aap), sykepenger eller gradert uføretrygd. 

Hva betyr så dette? For meg er dette veldig gode nyheter. Det betyr nemlig at selv om jeg ikke får pengene for de to ukene jeg er 20% sykemeldt etter arbeidsgiverperioden, så mister jeg ikke mine opptjente uker. Om bare en uke har det dermed gått 26 uker, og jeg har rett på penger fra folketrygden igjen. Hipp, hipp hurra! 

For folk på aap og gradert uføretrygd er det derimot ikke gode nyheter. Det betyr nemlig at hvis du bruker din restarbeidsevne (som nav så gjerne vil) etter en sykdom eller skade, som gjør at du aldri kan arbeide 100% (igjen), etter å ha makset ut sykepengeperioden fra folketrygden, vil du aldri klare å tjene opp ny rett på sykepenger. Det er utrolig flaks for meg at jeg har fått varig lønnstilskudd og “kan jobbe fullt”, men det er jo som vi vet mange delvis uføretrygdede der ute. Det kunne like gjerne vært uføretrygd som betalte de 35% jeg ikke kan jobbe, og da ville jeg vært rammet. Jeg har jo faktisk vært rammet i over et år, mens jeg har kombinert jobb og aap, jeg har bare ikke visst om det, og vært heldig nok til å ikke ha blitt syk. 

Nå skal det sies at man riktignok ikke blir sittende helt uten inntekt hvis man blir syk på gradert aap eller uføretrygd. Man får dekket opp det man går ned i arbeidsprosent med økt aap/uføreprosent. Det er imidlertid store forskjeller i hva du da sitter igjen med. For eksempel er forskjellen i utbetaling mellom nettolønna mi nå i 100% jobb og 100% på aap over 15000 kroner. (Her tar jeg forbehold og sier at jeg vet ikke så mye om uføresatser. Mulig de er høyere, aap skal jo være lavt.) Det jeg synes er urettferdig er at du kan jobbe årevis så mye du kan og orker, i en kombinasjon mellom aap/uføretrygd og jobb, og likevel ikke få erstattet den tapte arbeidsinntekten din om du blir syk (over 16 dager), slik som “vanlige” lønnsmottagere får. For de fleste vil jeg jo tro at det er et gap mellom hva de får i lønn og trygd. 

Dette er jo bare et problem dersom man har makset ut perioden en gang, men det betyr at noen blir rammet og jeg synes det er veldig urettferdig. At det at du blir alvorlig syk eller skadet skal gjøre at du mister det sikkerhetsnettet som velferdsstaten skal være, det skjønner jeg ikke. 

8 comments on “GODE nyheter! Eller…?

 1. Så bra at det ordna seg!
  Men betyr det at dersom en blir syk eller skadet og dermed makser sykepengeretten og etterpå blir delvis ufør vil en aldri kunne få sykepenger for jobbdelen(restarbeidsevnen)? Dvs de som er delvis uføre aldri kan være syke lenger enn 16 dager om gangen… Kjære mi tid for et system!

  1. Ja, det er den direkte konsekvensen av hva damen på nav sa i dag. Jeg har ikke lest det noe sted, men hun sa at hvis man fikk utbetalt aap, sykepenger (etter 16 dager) eller gradert uføretrygd så ble man ikke regnet som helt arbeidsfør, og det er jo kravet for å opparbeide seg ny rett. Dersom man blir syk, men ikke får utbetalt slike ytelser, slik som meg nå, regnes man likevel som helt arbeidsfør. Jeg spurte ikke om de i deltidsstillinger, men vil tro at de også regnes som helt arbeidsføre, så lenge de ikke får utbetalt en av disse ytelsene. Ja, det er ganske tullete!!

 2. Etter litt googling(men jeg er ingen ekspert på dette her) ser det ut som en kan tjene opp rett til sykepenger igjen dersom en er delvis ufør men ikke mottar uføretrygd fra nav (pga for lav uføregrad) eller dersom en er varig uføre med uføretrygd fra nav. Men reglene virker mange og kompliserte så enkelt skal det ikke være, og det kan jo hende jeg har misforstått reglene også.
  Her fant jeg litt informasjon: https://www.nav.no/rettskildene/Rundskriv/8-12-antall-sykepengedager

  1. Ja, det første stemmer i hvert fall. Får man ikke uføretrygd (uavhengig av grunn) så kan man tjene opp selv om man er delvis ufør.
   Jeg er heller ingen ekspert, langt i fra, men damen på nav sa virkelig at utbetaling av gradert uføretrygd var hinder for opptjening. Hun nevnte ingenting om ikke-gradert, men da er man vel 100 % ufør?
   Men jeg skal lese på linken din! Takk for at du undersøker!

  2. Det har altså ikke så mye med arbeidsevnen/uføregraden, men utbetaling av selve trygda.

 3. Nå fant jeg ikke igjen det om at en kan opparbeide nye sykepengerettigheter dersom en er varig uføre, så kanskje du kan slette det innlegget? Viss det går an? Mente jeg leste det et sted, men har visst gått meg litt vill i informasjonsjungelen, beklager!

 4. Mitt tips er å sette seg inn i reglene, akseptere dem og fokusere på at vi bor i et land der vi faktisk har krav på penger og tiltettelegging når vi har nedsatt fuksjonsevne. Det tok meg en stund, men den innstillingen er absolutt best for psyken. Min i allefall.

  Så deg på vei mot Aker Brygge/rådhusplassen i går – tror jeg? Hadde lyst å si hei men visste ikke hva jeg skulle si etterpå så jeg lot være

  :flau;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *