Jeg hater den følelsen når jeg vet jeg er skyld i noe dumt. Den gnagende og altoppslukende skyldfølelsen er helt forferdelig. Jeg blir flau, jeg blir lei meg og jeg blir sint på meg selv. Alle disse følelsene er følelser jeg hater, så når de opptrer samtidig er det nesten så jeg blir uvel. Spesielt ille er det dersom konsekvensene går utover andre. Det beste er bare å beklage og så fort som mulig komme over egne dumheter. 

Derfor må jeg i dag komme med en unnskyldning. En unnskyldning på vegne av både meg selv og alle rullestolbrukere: unnskyld for de latterlig høye boligprisene. Det er åpenbart på grunn av kravene til universell utforming at det er dyrt å bygge nye leiligheter, og som kjent vil lite tilbud skape høye priser når det er høy etterspørsel. Snusirkelen er selvsagt roten til alt vondt. 

Det har selvsagt ingenting å gjøre med at utbyggerne ønsker flere boligenheter per bygg for å tjene mest mulig penger. Det er et gode for alle om man får flere og trangere leiligheter. Hva så om færre eldre kan bo hjemme lenge? Vi har jo sykehjem! Hva så om det ikke er plass til at en rullestol kan snu? Rullestolbrukere kommer seg jo så sjelden ut uansett. Dessuten er jo hele ti prosent av boligmassen tilgjengelig allerede. I tillegg kan man jo bare skaffe seg mindre rullestoler. De er ikke noe særlig å kjøre ute med, men hva gjør vel det når man uansett ikke kan komme inn noe sted? Hva så om tusenvis av mennesker trenger flere hjelpemidler for å klare å bo hjemme/bygge om hjemme? Det er jo det vi har NAV og NAV hjelpemiddelsentral til! 

Det har heller ingenting å gjøre med at utbyggerne tjener penger på at ting tar tid. I takt med at tiden går vil prisene stige, men de har likevel selvsagt ingen intensiver til å sørge for at prosessen fra søknad om byggetillatelse til salg av leiligheter går sakte. 

Dessverre er det ingenting politikerne kan gjøre noe prisene heller. Det er ikke sånn at man kan beskatte eiendommer og gjøre det dyrere å eie, og i hvert fall ikke sånn at særlig bolig nummer to, tre, fire og så videre kan beskattes ekstra. De kan heller ikke sørge for at flere boliger bygges eller at godkjenningsprosesser og byggestart skjer hurtig. Hadde de hatt lyst og mulighet ville de selvsagt hatt egne leiligheter for førstegangskjøpere som kostet mindre, men det lar seg dessverre ikke gjøre. Det de imidlertid kan gjøre er å fjerne de tåpelige tilgjengelighetskravene som ligger i den Tek10. Og dere, det er de i ferd med å gjøre! Heldigvis! Og alle statlige organer applauderer. 

Denne gladnyheten kan dere lese mer om her.

OBS: glemte å merke dette innlegget med ironialarm.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *